Starożytna winnica i wino

Mas des Tourelles to działająca winnica zbudowana na pozostałościach starożytnej gallo-romańskiej winnicy.

Winnicę odbudowała grupa archeologów, wydając 20 tysięcy dolarów na przywrócenie do życia blisko 1800-letniej największej wytwórni win w Galii. Otwarto ją na początku lat 90 XX wieku.

Winnica produkuje szeroki wybór win, znana jest przede wszystkim z tych, które wytwarzane są według starożytnych receptur. Trzy rodzaje starożytnych win t0:

Mulsum – dosłownie „miodowe” było bardzo popularnym winem Greków, a następnie Rzymian. Posiadało znakomitą reputację, z tego powodu podawane było jako aperitif – „gustatio”. Aromatyzacja wina różnymi smakami miodu i zestawem ponad 50-ciu przypraw nadaje mu niesamowity smak i aromat.

Turriculae – wino przygotowywane w 400-litrowej amforze, wiernie wiernie odzwierciedlając proces winifikacji opisany przez teksty Columelle. Kiście i łodygi są umieszczane i wyciskane w drewnianej prasie. Następnie wyciśniętym moszczem amfory „wypełniane są po brzegi, aby podczas fermentacji wino było dobrze oczyszczone” (Columelle). Oryginalności wina nadają takie rośliny jak kozieradka pospolita, irys, a nawet co bardziej zaskakujące, woda morska.

Carenum – to słodkie wino, opisane przez Palladiusa, otrzymuje się je przez fermentację bardzo dojrzałych winogron z innymi roślinami – defrutum (sok winogronowy zagęszczony przez gotowanie i aromatyzowany pigwą).

W czasach Cezara wytwórnia produkowała dziennie około 100 tysięcy butelek wina (według współczesnej miary), cały region produkował około 27 milionów litrów rocznie, ilość wystarczającą, aby zapełnić 2 miliony glinianych amfor, które następnie były rozprowadzane wzdłuż całego obszaru śródziemnomorskiego.