Muzeum wina Brotte – Musee du vin Brotte

Muzeum stworzone przez rodzinną firmę będącą pionierem w butelkowaniu wina, w którym na powierzchni 500 m2 zebrane są stare unikatowe narzędzia.

Muzeum wina Brotte zostało utworzone w 1972 roku przez Jeanne Brotte i jest jednym z wyjątkowych miejsc w Châteauneuf-du-Pape.
Początkowo muzeum prezentowało imponującą kolekcję starych narzędzi. W 2002 i 2014 roku zostało odnowione i rozszerzyło swoje zasoby. Dzisiaj muzeum prezentuje obszerną, nowoczesną i atrakcyjną muzeografię wokół tematu: „U źródła pracy winiarza”.
Muzeum Brotte dzieli się swoją wiedzą na temat uprawy winorośli w wyjątkowej i bardzo edukacyjnej formie,  ujawniając prawie wszystkie tajemnice uprawy winorośli i produkcji wina. Prezentowane są informacje o słynnym Châteauneuf-du-Pape i innych małych tajemnicach Doliny Rodanu. Atmosfera muzeum sprawia, że czujemy się niczym zanurzeni w niezapomnianym świecie tradycyjnego i współczesnego winiarstwa.

Muzeum jest skarbnicą rzadkich, starych narzędzi, wykorzystywanych do uprawy winorośli. Na powierzchni 500 metrów zobaczymy kolekcję ponad 300 zabytkowych narzędzi, m.in. XIV-wieczną beczkę z kasztanowca, czy XVI-wieczną drewnianą tłocznię.

Rodzina Brotte od 3 pokoleń jest pionierem w butelkowaniu win w dolinie Rodanu w Prowansji. W 1952 r. wprowadzono do sprzedaży oryginalną i ekskluzywną butelkę ,,La Fiole du Pape”. Dziś jest najlepiej sprzedającą się butelką Chateauneuf du Pape na świecie. Sprzedaje się 400.000 butelek rocznie!

Muzeum wina Brotte – La Fiole du Pape.

O historii powstania butelki, która posiada charakterystyczny skręcony kształt i chropowatą teksturę, krąży kilka legend. Jedna z nich podaje, że pochodzenie butelka wywodzi z wielkiego pożaru w Châteauneuf-du-Pape, gdzie tylko piwnica i znajdujące się w niej zniekształcone butelki Châteauneuf-du-Pape przetrzymały szalejący żywioł. Według innej to technika przodków polegająca na skręcaniu naszych butelek w piasku została użyta do wytworzenia La Fiole du Pape, co z kolei wyjaśniało by jej piaszczystą teksturę.

Jak to bywa z legendami są zwykle romantyczne, ale raczej nieprawdziwe.

La Fiole powstała dzięki konkursowi lokalnych ceramików. Inspiracją do stworzenia takiego kształtu butelki był Temat konkursu: „Niecodzienne kształty winorośli grenache skręcanej silnym wiatrem Mistral” stał się dla Charles’a Brotte inspiracją do stworzenia takiego atrakcyjnego kształtu butelki, który znakomicie zilustrował ten temat. Charles Brotte wygrał konkurs i postanowił skorzystać z okazji, aby stworzyć wino i jego oprawę, o którym nikt inny dotychczas nie pomyślał. Wino stało się sławne na całym świecie i siedemdziesiąt lat później nadal niezmiennie pozostaje sławne.

Jego koncepcja wina została zainspirowana szampanem, którego producenci, w celu zapewnienia spójności stylu, wytwarzają wina z kilku roczników. Charles Brotte zastosować ten proces do swojego Châteauneuf-du-Pape – wino ze świeżych gron Grenache daje owoce i słodkie pikantne nuty, grona Syrah dają świeżość i struktur, 30 do 40% dodanego wiekowanego wina  (niektóre nawet 5 lat) wnoszą do produkowanego wina dojrzałość, gładkość i taką samą typowość każdego roku.

La Fiole jest jedynym czerwonym Cru we Francji, który powstaje w taki sposób.

 

 

Informacje praktyczne

Godziny otwarcia
15.04 – 14.10 9:00 – 13:00 i 14:00 – 19:00
15.10 – 14.04 9:00 – 12:00 i 14:00 – 18:00

 

Ceny biletów
dorośli 6 €
dzieci i młodzież do 18 lat bezpłatnie

 

Informacje dodatkowe

Wycieczka z przewodnikiem audio jest dostępna w języku angielskim, niemieckim, chińskim, rosyjskim, portugalskim i oczywiście francuskim; czas trwania 40 do 45 minut.