Mas des Tourelles – starożytna winnica

Jedyne na świecie odtworzenie winnicy galo-romańskiej w stanie jej funkcjonowania, produkującej obecnie wino według rzymskich technologii i receptur.

W tym historycznym miejscu  produkującym dobre wina doliny Rodanu,  znajduje się  winnica Mas des Tourelles wywodząca się z czasów greckich i rzymskich. Jest to jedyne na świecie odtworzenie winnicy galo-romańskiej w rzeczywistym stanie jej funkcjonowania.

Stworzony dokładnie według pierwowzoru ogród romański  prowadzi nas do odtworzonej w dawnym  stylu galo-rzymskiej winnicy. Winorośle wzorem starożytnych winnic pną się na różnego rodzaju wspornikach: krzakach,  patykach, często wspornikami są  drzewa oliwne. Winorośle tworzą tunele wśród których można spacerować podziwiając dojrzewające winogrona.

Dalej ścieżka dydaktyczna przebiegając wzdłuż sadu i pachnącego ogrodu prowadzi do archeologicznych szczątków  pracowni, gdzie w dawnych czasach produkowano amfory galo-romańskie i znajdowały się  piece do wyrobu naczyń.

Ta galijsko-rzymska piwnica z drewnianą dźwignią, ceramicznymi słojami, amforami i koszami to jedyna na świecie działająca zrekonstruowana starożytna winiarnia, w której produkuje się wino według rzymskich technologii.

W winnicy, w zrekonstruowanej piwnicy, można poznać cały proces wytwarzania wina, od zbioru winogron do produkcji wina, dzięki filmowi, prezentowanym na olbrzymim ekranie, o rzymskich zbiorach wina i działaniu prasy do winogron.

Po odwiedzeniu piwnicy i wystawy można wziąć udział w sesji degustacyjnej – odbywającej się w sklepie sprzedającym produkty regionalne – gdzie można skosztować wina podobnego do wina, którym kiedyś cieszyli się Rzymianie.

VINUM ROMANUM starożytne podejście do smaku wina w Mas des Tourelles.

W winnicy produkowane są 3 rodzaje starożytnych win:

Mulsum, dosłownie „miodowe”, było bardzo popularnym winem Greków, a następnie Rzymian. Jego reputacja była świetna i służyło za „gustatio”, czyli aperitif. Kilku autorów, takich jak Pliniusz Starszy czy Columella, opisuje jego sposób produkcji i jego zalety.

Turriculae jest winifikowane w 400-litrowej dolii (amforze) wiernie podążając za opisem Columella. Gdy tylko winogrona dojrzeją, ich kiście łodygi są umieszczane w klatce prasy i wyciskane. Następnie moszczem wypełniane są dolie: „zostaną wypełnione po brzegi, aby podczas fermentacji wino było dobrze oczyszczone” (Columelle). Do wina dodawane są rośliny takie jak kozieradka pospolita, irys, a co bardziej zaskakujące, dodawana jest woda morska, przez co wino nabiera oryginalności.

Carenum to niezwykłe słodkie wino, którego opis pozostawił dla potomności autor Opus Agriculturae, Rutilius Tauraus Aemilianus, powszechnie znany jako Palladius. Będący w dolii moszcz fermentuje z Defrutum, czyli mieszaniną skoncentrowanego soku winogronowego podgrzanego z pigwą.

Mas des Tourelles znajduje się na pograniczu Prowansji, zachowuje jednak pełen prowansalski charakter.

Informacje praktyczne

Godziny otwarcia
01.01 – 31.03 9:00 – 12:00 i 14:00 – 17:30
01.04 – 30.06 9:00 – 12:00 i 14:00 – 18:00
01.07 – 31.08 10:00 – 13:00 i 14:00 – 19:00
01.09 – 31.10 9:00 – 12:00 i 14:00 – 18:00
01.11 – 31.12 9:00 – 12:00 i 14:00 – 17:30
Ceny biletów
dorośli 5,80 €
dzieci do 18 lat bezpłatnie
degustacja bezpłatnie
Informacje dodatkowe