Farma Gerbaud

Farma Gerbaud to miejsce prowadzone przez pasjonatkę środowiska naturalnego, w którym uprawia aromatyczne rośliny i zioła Prowansji.

Farma Gerbaud położona jest w sercu Parku Regionalnego Luberon, 3 km od uroczego miasteczka Lourmarin. To odosobnione i relaksujące miejsce, gdzie rośliny uprawiane są ekologicznie w ich naturalnym środowisku. Na zboczach i bez sztucznego nawadniania są tu pola tymianku, rozmarynu, cząbru, oregano, szałwii i lawandiny. Dzięki tym ekstremalnym warunkom ( brak wody i związana z tym susza ) powstają silniejsze niż w innych miejscach, aromaty prowansalskich ziół.

Właścicielką tego niesamowitego miejsca jest Paula Marty. Urodzona w Marsylii, od dawna dzieliła czas między Marsylią, a Lourmarin. W 1991 roku porzuciła karierę w międzynarodowej firmie i osiedliła się na farmie swoich dziadków, która przez wiele lat stała odłogiem. Tak rozpoczęła się jej przygoda w suchej i dzikiej Dolinie Gerbaud, gdzie na 25 hektarach uprawia aromatyczne i lecznicze rośliny.   Farma Gerbaud oferuje zioła, które są uprawiane bez sztucznego podlewania i dodatku pestycydów. Dlatego też mają bogatszy aromat i smak. Klimat z mroźnymi i suchymi zimami oraz upalnymi latami sprawił, że to co rośnie na skalistych glebach, musi umieć się bronić.

W czasie półtora godzinnego spaceru, spacerując pomiędzy polami i wzgórzami poznajemy typowe zioła prowansalskie. Paula odkrywa sekrety starej kuchni prowansalskiej, opowiada o naparach na różne dolegliwości, stosowanych od wieków nie tylko w Prowansji. Zainteresowanym udziela porad o ziołach, które sami chcieliby uprawiać.

Raz w tygodniu, po wizycie na polu, właścicielka przyjmuje przyjaciół i gości. Można wówczas spróbować różnych potraw, pełnych ziół i  aromatów. To rodzinna kuchnia, bogata w sezonowe owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, przygotowana według prowansalskich przepisów. Są to proste, smaczne i pachnące potrawy, które dzięki radom Pauli możemy sami przygotować w domu. Dania serwuje gospodyni w starej, odremontowanej stodole, gdzie przy długich stołach i zapalonych świecach opowiada swoim gościom o tym wyjątkowym miejscu. Dzieli się ze swoimi gośćmi  kucharskimi przepisami z jej rodzinnych tradycji, radzi jak rustykalnie udekorować pokój lub kuchnię, czy też daje szczegółowe wskazówki dotyczące uprawy ziół.

Na koniec wizyta w sklepiku oferującym produkty z farmy: olejki eteryczne z tymianku, rozmarynu lub lawendy, ziołowe herbaty  na różne dolegliwości, saszetki lawendy i  szałwii, ziołowe octy, syropy roślinne oraz miód (w dolinie jest około 50 uli).

Warto też zobaczyć

Informacje praktyczne

Godziny otwarcia
1.04 – 31.10 17.00 (wtorek, czwartek i sobota)
1.11 – 31.03 15.00 (niedziela)
Ceny biletów
normalny 5 €
dzieci bezpłatnie
Informacje dodatkowe

Zwiedzanie prowadzone przez właścicielkę, możliwe w języku angielskim.