Fabryka czekolady Castelain

Fabryka czekolady Castelain, położona jest w samym sercu winnic w Châteauneuf-du-Pape, 15 km od Awinionu. W budynku liczącym 300 m2 powierzchni mieści olbrzymie atelier oraz sklep. Sama fabryka przeniesiona została do miejscowości Althen-des-Paluds.

Cała powierzchnia budynku przygotowana została z myślą o młodych i dorosłych amatorach łakoci, wypełniona zapachami Prowansji oraz tabliczkami czekolady. Nie brakuje tutaj również innych słodyczy no i przede wszystkim wina.

Fabryka czekolady Castelain zaprasza odwiedzających do dogłębnego poznania świata czekolady, jej produkcji i niezliczonej ilości smaków.

Na początek warto odwiedzić małą salę kinową, w której można zobaczyć wideo (w różnych językach: francuskim, angielskim, niemieckim, włoskim i holenderskim), które proponuje podróż po historii produkcji czekolady i uprawy ziarna kakaowego.

Kolejnym etapem poznawania świata czekolady jest wycieczka z przewodnikiem po specjalnie przygotowanych do tego celu pracowniach produkcyjnych. Podczas 1/2-godzinnej wizyty można poznać poszczególne etapy tworzenia czekolady a także zobaczyć niektóre tajniki przygotowania rzemieślniczych produktów. Oczywiście na każdym kroku można degustować wytwarzane czekoladowe delicje. Tego rodzaju atrakcja dostępna jest codziennie o godzinie 15-tej.

Odwiedzając fabrykę nie sposób pominąć doznania zmysłowego łączenia win i czekolady. Od ponad 10 lat Fabryka Czekolady Castelain pracuje nad niesamowitymi powiązaniami między tymi dwoma magicznymi produktami. Oferowana jest 45-minutowa lekcja wprowadzająca do wyboru spośród wielu oferowanych produktów idealnej dla każdego pary: kakao (czekolada) i wino lub wino i przyprawy.

Zwiedzanie sklepu – Gourmet & Gourmand – obejmującego prawie 250 m2 to atrakcja na zakończenie wizyty. Podczas spaceru po sklepie zakupić można wytwarzane w fabryce czekoladki, specjalności i produkty z Prowansji  takie jak nougatsy, calissons, tapenady, kandyzowane owoce, syropy. W sklepie dostępny jest również szeroki wybór win z Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux.

Można zatrzymać się na chwilę w lokalnym barze à Chocolat, aby wypić wspaniałą gorącą czekoladę i skosztować słodkich smakołyków.

Fabryka czekolady Castelain – historia

W 1994 roku pośrodku słynnych winnic Châteauneuf-du-Pape w Vaucluse Bernard Castelain założył Fabrykę Czekolady i stworzył swoją pierwszą czekoladę Palet des Papes.  Tworzył kakaowy smakołyk w duchu znalezienia idealnej równowagi między czekoladą a winem Marc de Châteauneuf du Pape.

W trosce o jakość swoich produktów fabryka czekolady produkuje codziennie najwyższej jakości czekoladki, dobierając wysokiej jakości surowce i dodając tradycyjne know-how, wywodzące się z francuskiej gastronomii.

W 2000 r. Bernard Castelain podpisuje „Kartę określającą, że czekolada działa zgodnie z francuską tradycją”, zwaną inaczej „czekoladkami Francji”.

W 2000 r. Castelain Chocolaterie otrzymuje certyfikat ECOCERT i produkuje pierwsze organiczne czekoladki.

W 2003 r. „Czysta karta masła kakaowego” wzmacnia jej zaangażowanie w jakość.

W 2004 roku produkcja zostaje przeniesiona do Althen-des-Paluds, a historyczne miejsce Chateauneuf-du-Pape zostaje przekształcone w obszar prezentacji, sprzedaży i animacji wyrobów czekoladowych.

Warsztaty Castelain zostały stworzone z myślą o przyjmowaniu klientów w świecie dedykowanym czekoladzie.

 

Informacje praktyczne

Godziny otwarcia
Ceny biletów
Informacje dodatkowe