Chateau de la Gabelle – Lawendowy zamek

Chateau de la Gabelle
,, To właśnie tutaj lawenda wypełnia ziemię i niebo, gra światłem i cieniem” Jean Giono.
Chateau de la Gabelle to posiadłość oznaczona certyfikatem organiczne rolnictwo. W posiadłości uprawiane są przede wszystkim lawenda, lavandin miód i zboże eincorn jedno z najbardziej interesujących bezglutenowych zbóż.

Jean Paul i Michelle to urodzeni farmerzy, zaangażowani w całym życiem w swoją pracę. Odwiedzając Chateau de la Gabelle będziesz miał okazję spotkać ich, zobaczyć jak pracują oraz posłuchać ich opowieści.

Zamek Chateau de la Gabelle.

Zamek to ekspresyjna budowla pochodząca z XIII wieku, zarejestrowana jako historyczny zabytek podlegający ochronie. Ukryty w środku wysokiego dębowego lasku cieszył się strategicznym położeniem pomiędzy Prowansją a Dauphine i dzięki temu był centrum dowodzenia podczas działań prowadzonych przez Barona de Adrets podczas religijnych wojen we Francji. Zniszczony w 1560 roku przez pożar, zamek został odbudowany w 1561 r przez Charles Dupuy-Monthron.

Obecnie rodzinny zamek jest stopniowo przywracany do pełnego życia kultywując regionalne tradycje i dziedzictwo.

Rodzina.

Chateau de la Gabelle podwórkoSaga rodziny Blanc (poprzednio Roux) sięga roku 1838. Z biegiem lat rodzina zamieszkała w Buis-les-Baronnies a zamek został opuszczony. Po wielu latach w 1960 roku do zamku powróciło życie. Pierre Blanc, potomek rodziny Roux  wszedł posiadanie zamku w formie spadku po matce i kuzynach. Zamieszkał wraz z żoną piękną Margheritą Lombard. To dzikie i surowe miejsce zafascynowało ich tak bardzo, że postanowili przywrócić dawną świetność posiadłości i stworzyć miejsce dla siebie i siódemki ich potomstwa.

Ich pasję przejął rodzinny klan składający się obecnie z 17 wnuków, którzy wspólnie z dumą dbają o utrzymanie i rozwój posiadłości. Mężczyźni zajmują się uprawą 200 hektarowego majątku, kobiety trzech pokoleń dbają o atrakcje, wygody i dobre samopoczucie odwiedzających.

W Chateau de la Gabelle można zanocować – rodzina prowadzi tradycyjne prowansalskie bed & breakfast. Lokalne produkty i specjały sprzedawane są w przydomowym butiku – od własnego miodu do aromatycznych olejków.

Chateau de la Gabelle butiqueSmak i aromat lokalnych ziół i roślin prezentowane są podczas specjalnych warsztatów, specjalnie przygotowana ścieżka wokół lawendowych pół pozwala na poznanie tajników uprawy i przetwórstwa lawendy.