Historia różowego wina

Co wiemy o różowym winie? Niedocenianym, traktowanym bardzo często jako gorszy gatunek, wino które może być co najwyżej napojem na upalne dni. Czy jego historia daje prawo do takiej oceny?

Wszystko zaczęło się od Greków.

Historia różowego wina sięga czasów świetności imperium greckiego. Prowansja jest kolebką francuskiego winiarstwa bowiem tu na południe Francji starożytni Grecy (kupcy z miasta Phocaea) przywieźli winorośle i wina około 600 roku p.n.e. , wtedy kiedy założyli miasto Marsylia. W ciągu 2600 lat, sztuka i kultura tworzenia wina stały się kluczowym elementem lokalnego sposobu życia.

Historia różowego wina – Provincia Romana.

W czasach Greków, wszystkie wina były na ogół blade w kolorze – kolor dzisiejszych róż. Do czasu kiedy to w 125 roku p.n.e. Rzymianie dotarli do obszaru Prowansji, wino różowe produkowane w regionie miało ze względu na swoją wysoką jakość, bardzo dobrą reputację w całym basenie Morza Śródziemnego. Ale nawet po wprowadzeniu przez Rzymian czerwonego wina, różowe utrzymało swoją pozycję w obszarze, który Rzymianie nazywali Provincia Romana – dzisiejsza Prowansja.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego, różni najeźdźcy przychodzili i odchodzili, wszyscy wywarli wpływ na prowansalską tradycję produkcję wina poprzez winogrona przywiezionych ze swoich rodzinnych regionów. Dopiero jednak w średniowieczu można było zauważyć prawdziwy wzrost produkcji wina w Prowansji. Spowodowany został przez miejscowych zakonników, którzy produkcję różowego wino uczynili źródłem dochodów dla klasztorów.

Historia różowego wina – czas prestiżu.

Począwszy od 14 wieku, szlachta i dostojnicy wojskowi nabywali i zarządzali wieloma winnicami w Prowansji, kładąc podwaliny dla współczesnego winiarstwa. Różowe wino stało się prestiżowym trunkiem – winem królów i arystokratów. Pod koniec 19 wieku epidemia filoksera ogarnęła Prowansję i zdewastowała regionalne winnice, zmuszając winiarzy do odnawiania plantacji.

Narodziny kolei otworzyło nowe rynki dla prowansalskiego wina. W XX wieku, równolegle z tworzeniem się przemysłu turystycznego wzdłuż Côte d’Azur, produkcja różowego wina wyraźnie wzrastała. W roku 1935 został założony Institut National des Apelacje d’Origine (INAO), którego celem było zdefiniowanie i określenia kryteria uprawy winorośli i produkcji dla poszczególnych regionów winiarskich, zwanych AOC.

W ostatnich latach, nowa generacja producentów wina rozpoczęła wprowadzenie nowoczesnych technik do tradycyjnych metod produkcji różowego wina, poprawiając jego charakter i jakość. Po dziesięcioleciach powszechnego ignorowania poza Francją, różowe wino – prawdopodobnie najlepiej strzeżona tajemnica Prowansji – jest odkrywane na całym świecie jako nowoczesne, wszechstronne wino, które znakomicie uzupełnia dzisiejszy styl życia.

Dziś najlepsze  różowe wino nadal wytwarzane jest w Prowansji i Dolinie Rodanu.