Ekologiczne wino

Ekologiczne wino z Prowansji

Ekologiczne wino to wśród wielu koneserów wina jeden z najbardziej poszukiwanych rodzajów. Bardzo często jednak liczy się jedynie nadany certyfikat, chociaż nie powinien być to jedyny wyróżnik dla ekologicznego wina.

Ekologiczne wino to wśród wielu koneserów wina jeden z najbardziej poszukiwanych rodzajów. Bardzo często jednak liczy się jedynie nadany certyfikat, chociaż nie powinien być to jedyny wyróżnik dla ekologicznego wina.

Bardzo wiele rodzinnych winnic produkuje ekologiczne wino w Prowansji, które spełnia wszelkie rygory, ale ze względu na skalę produkcji nie zależy im na posiadaniu certyfikatu. I są ku temu całkiem realne i uzasadnione powody – ale o tym następnym razem.

Tak jest w winnicy, która nosi nazwę starej prowansalskiej monety, a właściwie opłaty celnej – Gros Pata. Sabine, obecna właścicielka produkuje wino według receptury wywodzącej się z wielopokoleniowej tradycji – chociaż pojawiają się coraz bardziej nowoczesne urządzenia, sposób wytwarzania pozostaje niezmienny. Kupujący jej białe i różowe wino mogą dostrzec symptomy ekologiczności w pojawiającym się kamieniu winnym. Widoczne kryształki w formie płatków śniegowych czy też małych kamieni to dowód na to, że nawet delikatny sztuczny proces tzw zimnej stabilizacji nie został zastosowany w produkcji tego wina.

Troska o naturalność to podstawowy wyróżnik produkcji wina w tej winnicy. Dlatego wina mają przede wszystkich owocowy charakter odwzorowujący pełnię aromatów winogron, z których powstają. Tak jak przystało na wina z Doliny Rodanu, a w szczególności z jej południowej części.