6 najważniejszych gron, z których powstaje wino

Chardonnay.

Pochodzący z Burgundii (Francja) szczep, gdzie produkuje tak kontrastujące wina jak Chablis o smaku minerałów i wielopłaszczyznowy, przepyszny Montrachet, zawojował cały świat. Powodem tego jest jego zdolność adaptacji pod względem klimatu, gleby i metod produkcji wina. Na całym świecie winogrona Chardonnay produkują co najmniej przyjemne i bardzo przekonujące wina oraz świetne wina, jeśli zostaną odpowiednio zaangażowane. Chardonnay jest również lepiej dostosowany do winifikacji i dojrzewania w beczkach niż jakikolwiek inny szczep białych winogron.

Riesling.

Znany również jako Riesling nad Renem i Riesling Johannisberg, jest  wraz z Chardonnay, jedną z najlepszych odmian białego wina na świecie. Jego ojczyzną jest Rheingau (Niemcy), gdzie jako dość późno dojrzewające grono, produkuje doskonałe wina o mineralnych i owocowych nutach, a także dolina Mozeli, która jest najważniejszym regionem dla tej odmiany. Riesling zachowuje swoją kwasowość podczas dojrzewania, dzięki czemu jest idealnym winogronem dla różnych rodzajów SPATLESE i AUSLESE. Riesling traci jednak swoje właściwości gdy zostanie posadzony w zbyt ciepłym klimacie.

Cabernet Sauvignon.

Jako podstawa słynnych klas Crus z francuskiego Medoc, odmiana ta stała się najbardziej popularnym szczepem czerwonego wina. Dobre wina Cabernet są ciemnoczerwone o zapachu cedru i czarnej porzeczki, mają mocną i jędrną strukturę oraz bardzo dobrze się starzeją. To późno dojrzewające grono, dające różnorodne aromaty w cieplejszym klimacie, dostarczaj wysokiej jakości wina w Kalifornii, Australii, Południowej Afryce, Chile, a także we Włoszech i Hiszpanii.

Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc jest często mieszany ze szczepem Semillon, kiedy to pokazuje swoją klasę w doskonałych winach deserowych lub w suchych Graves Bordeaux. Wina wyprodukowane z samego Sauvignon Blanc pojawiły się po raz pierwszy w Loire (Francja), w Sancerre i Pouilly-Fume, które ujawniają aromaty czarnej porzeczki i agrestu, a także świeżą kwasowość połączoną z niepowtarzalnymi nutami mineralnymi. W przypadku wczesnego zbioru Sauvignon Blanc rozwija trawiaste, roślinne aromaty. Stał się drugą najpopularniejszą odmianą białą po Chardonnay.

Merlot.

Ta wysoce wydajna odmiana nadaje się zarówno do win jednorodnych (z jednego szczepu), jak i do mieszania z mocniejszymi, bardziej tanicznymi winogronami. Najlepsze wyniki osiąga się we Francji, w regionie Bordeaux, szczególnie w Saint-Emilion i Pomerol, gdzie produkowane są niektóre wina długowieczne najwyższej jakości. Jest również popularny w szwajcarskim Ticino, północnej Italii i południowo-wschodniej Europie. Merlot jest owocowy, aksamitny i dojrzewa szybciej niż Cabernet, ale w czystej formie od niedawna przyciąga uwagę międzynarodową. Obecnie jego uprawy rozszerzają się w znacznym tempie.

Pinot Noir.

Pinot Noir jest odpowiedzialny za słynne czerwone wina francuskiego Cóte d’Or i odgrywa ważną rolę w regionie Szampanii. Został wprowadzony na nowe obszary przez mnichów cysterskich i znalazł miejsce w Alzacji, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, północno-wschodnich Włoszech i Europie Wschodniej. Pinot Noir jest jedną z najtrudniejszych odmian czerwonych winogron dla winiarza, ponieważ wymaga niskiej wydajności i najwyższej staranności podczas uprawy i produkcji win o przekonującej jakości.